Vanliga frågor


Vad är det för skillnad mellan en Naprapat och en Kiropraktor?


Utbildningarna i Sverige är snarlika. Den första Naprapaten var en Kiropraktor (Oakley Smith) som valde att modernisera Kiropraktiken det kom sedermera att kallas Naprapati från Tjeckiskans ’Naprapvit’ (korrigera) och grekiskans ’Pathos’ (lidande). Naprapati betyder alltså ”korrigera orsak till lidande”. Hur man behandlar besvären skiljer sig från terapeut till terapeut.

 

Vad har Naprapaten för utbildning?


För att bli Naprapat läser man 4 år på Naprapathögskolan i Stockholm (Det finns även skolor i Chicago och Helsingfors). Utbildningen ger en grundläggande medicinsk utbildning samt en specifik manuellmedicinsk utbildning. Läs mer på Naprapathögskolans hemsida. Efter utbildningen utför Naprapaten ett tjänstgöringsår som leder fram till Legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen.

 

Hur arbetar en Naprapat?

Naprapaten använder sig av olika manuella tekniker för att behandla patienten. Behandlingen går ut på att normalisera och återställa rörligheten i kroppens leder samt eliminera spänningar i muskulaturen. Detta för att patienten skall bli besvärsfri. Tekniker som Naprapaten bland andra använder är manipulation och mobilisering för att normalisera rörlighet i leden. Massage muskeltöj och pressur för att släppa på spänningar i muskulaturen.

 

Hur många gånger behöver jag besöka Naprapaten innan jag blir frisk?


Du behöver nå den punkt att du känner att du rör dig besvärsfri/obehindrat av de ursprungssymtom du sökte för. Detta är naturligtvis olika beroende på hur länge du gått och dragit på dina besvär, din ålder och vad orsaken till besvären är. I snitt är en behandlingsserie 3-5 behandlingar. Grundläggande är att ju tidigare du söker desto fortare blir du besvärsfri. Enligt en undersökning som Svenska Naprapatförbundet genomförde 1998 krävs i regel 3 besök för att uppnå långvariga resultat

 

Finns det några biverkningar på behandlingen?

Ja och Nej. Nej man får inga negativa biverkningar likt de man kan få av mediciner. Du kan dock reagera på behandlingen så att du känner av den. Hur du reagerar beror på en mängd olika orsaker och personer reagerar olika och Du kan reagera olika från gång till gång. De vanligaste reaktionerna är lite ökad ömhet (likt träningsvärk), huvudvärk, stelhet men även eufori och lättnadskänsla förekommer, reaktionerna går vanligast över inom 48 timmar. För att hjälpa kroppen undvik kaffe och alkohol dagen du behandlas samt drick gärna extra mycket vatten för att driva ut slaggprodukter ur muskulaturen.

 

Hur lång tid tar en behandling?


Första gången du kommer till Naprapaten går vi tillsammans igenom en hälsodeklaration samt utför Naprapaten en grundlig undersökning för att ställa diagnos som talar om för Naprapaten, Om, Vad och Hur, Du bör behandlas. Naprapaten avsätter då 35 min för Dig (undersökning och behandling). Återbesöken går ut på att följa behandlingsplanen och följa upp ditt tillstånd och för detta avsätter Naprapaten 35 min (Behandling + ev. undersökning för uppföljande tester).

OBS! Det är alltid bra att vara förberedd inför besöken, tänk därför på hur dina besvär har förändrats i karaktär, intensitet och hur de förändras över dygnet, detta inför varje besök!

 

Gäller frikort?


Frikort gäller ej hos oss. Under särskilda former kan naprapater idag erhålla vårdavtal i Stockholms län. Vårdavtal finns i c:a hälften av Sveriges landsting men avtal tilldelas inte per automatik alla kliniker och det förekommer särskilda krav som skall uppfyllas. Dessa krav skiljer sig från landsting till landsting.

 

Behöver jag remiss från Läkare?


Nej, du behöver ingen remiss.

 

Jag har eget företag, kan jag då dra av behandlingskostnaden?

Naprapati (rehabilitering) är 100 % avdragsgillt. Läs mer på skatteverkets hemsida.